Wat is comfortabele Sportkleding en waarom vinden jullie dat zo belangrijk

Hoewel het een simpele vraag lijkt, is het niet altijd duidelijk wat kleding precies comfortabel maakt. De producten van APM zijn duurzaam geproduceerd en combineren functionaliteit met comfort. Maar wat betekent comfortabele sportkleding dan precies? Om comfort te bepalen binnen een product kan er onderscheid gemaakt worden in drie verschillende eigenschappen:
– Tast
– Mobiliteit
– Inzetbaarheid
Wat er precies bedoeld wordt met deze drie karakteristieken zal hierna verder worden uitgelegd.

Tast | Comfortabele Sportkleding

De belangrijkste eigenschap, die tevens overlap heeft met de overige eigenschappen, is tast. Tast heeft te maken met hoe het product op het lichaam aanvoelt zodra het aangetrokken en gebruikt wordt. Uiteraard heeft materiaalkeuze invloed op tast. Belangrijk is dat het product fijn en zacht aanvoelt. Ook moet het product ontdaan zijn van vervelend voelende naden en prints. Het is ook belangrijk dat bepaalde lichaamsdelen juist wel of niet bedekt worden en met de juiste druk. Zo kan een bepaald materiaal nog zo fijn aanvoelen, als de druk verdeling niet klopt, kan het nog oncomfortabel aanvoelen. Als bijvoorbeeld een shirt iets te wijd en kort is, kan het materiaal nog zo prettig zijn, het product zal alsnog niet comfortabel voelen. Een ander voorbeeld is als de druk van het product op een bepaalde regio te groot of juist te laag is. Denk maar eens aan een te strakke spijkerbroek of een te wijde korte broek. Zo is het bij sportkleding niet anders. Naast dat het gevoel opzichzelfstaand fijn moet zijn in een product, komt tast ook terug in de andere eigenschappen mobiliteit en inzetbaarheid.

Mobiliteit | Comfortabele Sportkleding

De eigenschap mobiliteit heeft betrekking op hoe een product zich gedraagt en voelt (tast!) tijdens beweging. Tijdens het sporten wil je in de meeste gevallen niet beperkt worden in de maximale bewegingsuitslag. Het is erg vervelend als je tijdens squats niet volledig naar beneden kunt zakken omdat de kleding tegenwerkt. Factoren die invloed hebben op mobiliteit zijn onder anderen de elasticiteit van een product, plaatsing van de naden en maatvoering op bewegings-intensieve lichaamsregio’s. Sportkleding heeft vaak een specifieke behoefte aan deze factoren. Stellen dat zoveel mogelijk van al deze factoren een product comfortabel maakt, is onjuist. Zo gaat elasticiteit gepaard met constant contact met het lichaam. Dit is niet altijd gewenst. Denk maar eens aan een broek voor de warming-up, met de elasticiteit van een legging. Deze is lastig aan of uit te trekken. Voor producten waarbij een te grote elasticiteit niet gewenst is, is het belangrijk dat de regionale drukverdeling optimaal is. Zo moet de opening van een kort sportbroekje niet te nauw zijn, want dan zal het tijdens skaten van de heupen glijden. Mochten naden verkeerd gepositioneerd zijn, kan dit zorgen voor een geïrriteerde huid en zelfs schaafwonden. Bij een comfortabel product is goed nagedacht over alle factoren in relatie tot bewegen.

Inzetbaarheid | Comfortabele Sportkleding

De laatste belangrijke eigenschap voor comfortabele sportkleding is de inzetbaarheid van het materiaal en ontwerp. Er zijn talloze stoffen die qua tast en mobiliteit erg comfortabel zijn, maar niet goed geschikt zijn om in te sporten. Tijdens het sporten is het belangrijk dat een product zweet goed kan opvangen en afvoeren. Verder is het prettig als de gekozen materialen niet snel nare geurtjes gaan ontwikkelen of na een aantal keer wassen de vorm verliezen.

Aanbod APM

De producten van APM zijn allemaal gemaakt van duurzame materialen en geproduceerd in Portugal. Bij het ontwerp was comfort een extreem belangrijke pijler. De producten voelen zelf al heel fijn aan maar zijn daarnaast ook nog eens ontworpen om gebruikt te kunnen worden tijdens de sport. De producten zijn vanaf begin af aan getekend met comfort en functionaliteit in het vaandel. Dit heeft soms geleid tot gedurfde beslissingen in bijvoorbeeld materiaalkeuze en stikselplaatsing. Voorbeelden van materialen waar wij mee werken zijn 100% organisch katoen, 100% gerecycled polyester en viscose EcoVero. Geïnteresseerd? Neem eens een kijkje op de productpagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *