Waarom kiezen jullie zo sterk voor sportkleding uit Portugal?

Om te begrijpen waarom er gekozen wordt voor sportkleding uit Portugal, is het belangrijk om een stukje terug in de tijd te kijken. Voordat ik APM oprichtte, werkte ik voor een leverancier van fitness apparaten. Voor deze baan ben ik een aantal keer in verschillende fabrieken in China geweest. De fabrieken waarbij het bedrijf produceerde, stonden in de industrie bekend als zeer geavanceerde en moderne fabrieken, waarbij veiligheid hoog in het vaandel stond en er goed voor de werknemers gezorgd werd. Voor Chinese begrippen is dit ook echt waar. Ondanks dat, hebben de bezoeken toch een bittere nasmaak nagelaten.

Eerste keer in een fabriek in China | Sportkleding uit Portugal

In juni 2016 kwam ik voor het eerst in een Chinese fabriek in Nantong, China. Hier werden apparaten voor krachttraining geproduceerd. Het was er op dat moment erg warm en benauwd. De fabriek had geen airconditioning of andere klimaat regulerende maatregelen. De werknemers moesten het doen met een handjevol ramen die open konden. Uiteraard heeft die weinig effect in een fabriek waar staal gemaakt en verwerkt wordt, lasrobots constant aan het werk zijn en er verschillende chemische processen uitgevoerd worden.

Terwijl mijn collega en ik een rondleiding kregen door de fabriek, was het eerste wat mij opviel de hoeveelheid handmatig werk dat er gedaan werd. Mijn beeld van fabrieken was bepaald door beelden die ik bijvoorbeeld op Discovery Channel had gezien. Ik verwachte vele automatische processen en medewerkers die slechts knopjes bedienden. De realiteit was echter verre van dat. Machines zijn duur en hebben veel onderhoud nodig om goed te functioneren. Omdat de Chinese fabrieken te producten goedkoop willen aanbieden, wordt hier dus liever op bespaard. Loon is daarentegen erg laag en mensen zijn veel makkelijker te vervangen dan machines. Vandaar dat er veel handen arbeid wordt verricht in niet optimale omstandigheden. De vermoeidheid kon je aflezen aan de gezichten van de werknemers (die overigens slechts “workers” worden genoemd en nauwelijks identiteit hebben).

Tweede en derde keer in China | Sportkleding uit Portugal

Ik ben in 2017 en 2018 nogmaals naar China geweest. Wederom naar Nantong maar ook naar andere regeios zoals Ningbo, Xiamen en Guangdong. Hier heb ik onder andere fabrieken bezocht waarin cardio fitness apparatuur en andere fitness producten werden gemaakt. De fabrieken en omstandigheden waren in betere staat. Daarentegen kon ik maar niet wennen aan het repetitieve werk en de grauwheid op de gezichten van de werk uitvoerders.

Ik heb mij laten vertellen dat veel van de werkuitvoerders uit het binnenland van China komen. Zij moeten vaak een gigantische afstand afleggen om te kunnen werken omdat de meeste fabrieken aan de kust in de buurt van de grote havens zitten. Daarom wordt er voor de workers een slaapvoorziening gefaciliteerd. Op mijn vraag waarom er voor alle ramen van de slaapvertrekken roosters zijn aangebracht is het antwoord “so they don’t jump”. Nog voordat ik het idee had om ooit voor mezelf te beginnen had ik al wel bedacht, dit is niet iets waar ik trots op ben.

Waarom sportkleding uit Portugal? | Sportkleding uit Portugal

Portugal heeft een grote textiel industrie. Textiel is een van de belangrijkste pijlers van de Portugese economie. Er is veel concurrentie in productie. Vandaar dat Portugal goede competitieve producten kan leveren van hoge kwaliteit. Naast textiel zitten er ook veel toeleveranciers van kleding componenten zoals ritsen of nek-tapes in Portugal. Dit heeft niet alleen als voordeel dat onderdelen snel geleverd worden, maar er is ook veel minder transport (en dus uitstoot!).

Naast praktische zaken zoals vrije handel van goederen en transport in de EU, valt arbeid in Portugal onder de Europese arbeidswetgeving. Deze wetgeving houdt zich onder andere bezig met zaken als arbeidsomstandigheden en goede sociale zekerheid. In Portugal krijgen de fabrieksmedewerkers beter betaald, werken onder betere werkomstandigheden en zijn vrijer om te kiezen waar en wanneer zij werken. Dit alles draagt bij aan de visie van APM om een betere wereld te creëren.

Ten slotte heb ik zelf in Portugal gewoond en heb erg goede ervaring met het land, de cultuur en mensen in Portugal. Al deze redenen hebben gezorgd voor de keuze van sportkleding uit Portugal. Neem eens een kijkje in het product overzicht voor een idee van het aanbod.

1 gedachte over “Waarom kiezen jullie zo sterk voor sportkleding uit Portugal?”

  1. Pingback: Wat is comfortabele sportkleding? | APM Sportkleding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *