Een hometrainer is een uitstekend hulpmiddel voor veel verschillende fitness- en gezondheidsdoelen. In dit artikel leest u over verschillende types, merken en verkooppunten. Wij helpen assisteren bij het maken van een keuze voor elk type doelen en past. Als er na het lezen van dit artikel nog vragen zijn, stel deze dan gerust in de reacties onderaan de pagina. Ik zal zo snel mogelijk antwoorden en wellicht wijd ik er een artikel of paragraaf aan
Onderwerpen:
Welk type hometrainer?
Hometrainer is naast een productnaam ook een verzamelnaam voor meerdere producttypes. Elk met zijn eigen voordelen en toepassingen. Grofweg zijn de volgende type hometrainers te onderscheiden:
- Hometrainers
- Ligfietsen / Recumbent bikes
- Interactieve smart hometrainers
- Spinning bikes en sprinter bikes
- Air bikes (dual action)
Hometrainers
De traditionele hometrainer is een indoorfiets waarbij de gebruiker een rechtop positie aanneemt zoals vergelijkbaar is met een stadfiets. Bij veel hometrainers wordt er gebruik gemaakt van een breder comfortzadel en brede trappers. Schoenen zijn vaak niet perse nodig. De meeste hometrainers hebben een zadel dat zowel verticaal- als horizontaal verstelbaar is en bevatten een display waar belangrijke trainingswaarden op af te lezen zijn zoals de tijd, afstand, calorieverbruik en hartslag. Binnen de traditionele hometrainers wordt er gebruik gemaakt van verschillende type displays en weerstandsystemen. De traditionele hometrainer is uitermate geschikt voor gebruikers die de fitheid van een basisniveau willen opbouwen/ondersteunen of willen bewegen voor revalidatietoepassingen.
Ligfietsen / Recumbent bikes
Ligfietsen of recumbent bikes zijn bewegingstrainers met een (verstelbare) rugleuning, handgrepen aan de zijkant en een zeer breed zitvlak. De trappositie van ligfietsen is meer horizontaal. De uitgebreide ondersteuning in combinatie het de horizontale positie zorgt ervoor dat de ligfietsen zeer geschikt zijn voor mensen met rugklachten, bewegingsbeperkingen of mensen met gewrichtsklachten. Ook ligfietsen zijn voorzien van een display waar altijd de belangrijkste trainingswaarden af te lezen zijn. Afhankelijk van het type weerstand kan het display meer opties bevatten.
Interactieve smart hometrainers
Een interactieve smart hometrainer combineert het beste van de traditionele fitnessapparatuur met interactieve techniek die zorgt dat een training niet hoeft te vervelen. Smart hometrainers kunnen hometrainers zijn die een monitor hebben die in verbinding staat met internet, of hometrainers die via bluetooth kunnen koppelen met externe applicaties. Interactieve hometrainers maken het mogelijk om online lessen te volgen, realistische routes te rijden, wedstrijden te organiseren met andere gebruikers en de eigen progressie vast te leggen en eventueel te delen via social media. De Interactieve hometrainers zijn geschikt voor iemand die de training serieus neemt en daar een beetje extra motivatie bij wenst te hebben.
Spinning bikes en Sprinter bikes
Spinning bikes en sprinter bikes refereren naar hetzelfde type product. Namelijk een hometrainer waarbij de gebruiker een sportievere houding aanneemt ten aanzien van een standaard hometrainer. Over het algemeen bevatten deze bikes een smaller zadel, verstevigde pedalen en een steviger en meer verstelbaar stuur dan de standaard hometrainer. Dit type bike komt dan ook terug in bijvoorbeeld spinningklassen op sportscholen of bij mensen thuis die een fitness fiets zoeken voor meer een meer intensieve workout.
Deze sportieve bikes zijn grofweg in twee typen te onderscheiden. Namelijk de bikes met een doortrap systeem en een vrijloop systeem. De spinning fietsen zoals in veel sportscholen maakt gebruik van een doortrap system. Zolang het vliegwiel in beweging is, moeten de trappers ook bewegen. Het voordeel van dit systeem is dat de gebruiker erg veel terugkoppeling van het zware vliegwiel ontvangt wat de bikes geschikt maakt voor workouts op muziek of met veel variërende tempo’s. Daarentegen kan er niet zomaar gestopt worden met trappen.
Bij het vrijloopsysteem kan het vliegwiel van de hometrainer blijven bewegen zonder dat de trapper beweegt. De vrijloop sprinter bikes zijn meer geschikt voor personen die sportief willen fietsen maar niet met de padelen aan het vliegwiel vast willen zitten. Op de meerste sportieve fietsen is er een optie om de eigen SPD-klik pedalen te monteren.
Air bikes / dual action bikes
De airbikes worden veel gebruikt in high intensity interval trainingen (HIIT) zoals bijvoorbeeld in Crossfit. Tegenwoordig staan deze bikes in veel sportscholen en ook bij veel mensen thuis. Bij de Airbikes beweegt de gebruiker de handen en voeten tegelijk. Aan de voorkant van de bike zit een groot luchtrad dat zorgt voor weerstand. Bij sommige airbikes wordt er gebruik gemaakt van een combinatie van magnetische weerstand en luchtweerstand.
Omdat de bike in beweging gebracht moet worden door armen en benen tegelijk, heeft een air bike de eigenschap om in korte tijd veel meer energie te vragen. Trainen op een airbike is dan ook meer een full body workout dan een traditionele hometrainer is. De Airbike is geschikt voor de gebruiker die opzoek is om op zeer hoge intensiteit te trainen waarbij veelal in intervallen wordt gewerkt.
Fietstrainers en rollerbanken
Voor de fanatieke wielrenner is er nog de optie om op de eigen fiets te trainen. Dit kan middels zogenaamde fietstrainers. Bij Fietstrainers wordt de eigen racefiets bevestigd op een apparaat dat realistische weerstand kan nabootsen. Het voordeel van dergelijke fietstrainers is dat het apparaat klein is en zodra de eigen racefiets afgekoppeld is, het apparaat weinig ruimte in beslag neemt. Het is wel iets minder snel in gebruik omdat de eigen fiets gekoppeld moet worden.
Binnen de fietstrainers zijn er grofweg twee type hometrainers te onderscheiden. De eerste zijn de “Direct-drive” fietstrainers. Hierbij wordt het achterwiel van de fiets verwijderd en wordt de racefiets bevestigd op een cassette system. Het direct drive systeem is erg stil. Daarnaast is de training zeer realistisch voelt en bieden de systemen vaak veel (interactieve) mogelijkheden. Ten tweede is er het wheel-on systeem. Hierbij wordt het bestaande achterwiel van de fiets op rollen geklemd waarmee de weerstand bepaald wordt. Voordeel van dit systeem is dat het vaak iets voordeliger is in de aanschaf.
Ten slotte zijn er nog rollerbanken waarbij er met de eigen fiets op een lopende band gefietst kan worden. Trainingen op een rollerbank zijn dynamischer dan statische training maar vereisen wel enige oefening.
Belangrijkste specificaties en termen van hometrainers
Hometrainers zijn complexe apparaten waar veel specificaties bij komen kijken. De belangrijkste specificaties die in overweging genomen dienen te worden tijdens het kopen van een hometrainer zijn ten eerste het type weerstand en weerstandsverstelling. Dit is belangrijk omdat het in lijn moet zijn met uw reden om een hometrainer te kopen. In het verlengde van de weerstand zijn displayopties en connectiviteit belangrijk. Vervolgens is het erg belangrijk om te kijken naar het maximumgebruikersgewicht van de trainer en daarna pas naar het vliegwielgewicht en totaal product gewicht.
Wat voor weerstand bij hometrainers?
Er bestaan verschillende manieren om hometrainers van weerstand te voorzien. Vandaag de dag zijn de typen onder te verdelen in twee soorten namelijk fysieke weerstand en magnetische weerstand.
Bij fysieke weerstand wordt er door middel van een remblok of remband weerstand uitgeoefend op het draaiende vliegwiel. Hierbij geldt hoe harder de druk, hoe hoger de weerstand. Fysieke weerstand komt vooral voor in spinning bikes en sprinter bikes. Fysieke weerstand leent zich uitstekend voor snelle aanpassing van de weerstand en snel stoppen. Het verstellen van de weerstand wordt meestal gedaan door een draaiknop.
Magnetische weerstand wordt gecreëerd door het vliegwiel te remmen middels magneten of een elektromagneet. De magneten staan niet in fysiek contact met het vliegwiel en daardoor is remming middels magnetische weerstand erg slijtvrij. De magnetische weerstand kan worden ingesteld door de magneten dichterbij of verder weg te plaatsen van het vliegwiel. De verstelling kan handmatig gebeuren middels een makkelijke draaiknop, elektronisch via het display of via externe apps.
Bij een elektromagneet bepaalt de hoeveelheid stroom door de spoel de sterkte van de weerstand. Hometrainers met elektromagnetische weerstand (ook wel EMS / inductie systeem genoemd) zijn het meest nauwkeurig maar vaak ook het prijzigst. De verstelling van hometrainers met elektromagnetische weerstand kan gaat via het display of via een externe app of trainingssoftware.
Wat kan het display?
Sommige hometrainers met een fysieke contactweerstand hebben geen display. Dit zijn meestal spinning bikes of sprinter bikes. De meeste type hometrainers hebben wel een display waarop trainingsgegevens af te lezen zijn. Er zijn grofweg 3 type displays. Namelijk displays zonder programma’s, display’s met programma’s en displays met een internetverbinding.
Handmatig verstelbare hometrainers met een magnetische weerstand hebben vaak displays waarop alleen de belangrijkste trainingsgegevens af te lezen zijn. Dit wordt vaak weergeven met grote en makkelijk afleesbare waarden. Dit soort type hometrainers vooral geschikt voor senioren of voor gebruikers met revalidatiedoeleinden. De producten zijn makkelijk in gebruik en bieden weinig opties
Hometrainers met een magnetische weerstandsverstelling via het display bieden uitgebreidere display’s. Omdat de weerstand automatisch ingeregeld kan worden, bevatten dit soort type displays verschillende programma’s en trainingsprofielen. Het is hierbij bijvoorbeeld mogelijk om op een gewenste hartslag te trainen, een intervaltraining te doen of virtuele bergen beklimmen. Tegenwoordig zijn dit type displays vaak uitgerust met bluetooth waardoor er gebruik gemaakt kan worden van externe apps.
Ten slotte zijn er nog de smart hometrainers met een connected display. Dit soort displays hebben een wifi- of internetverbinding en maken het daardoor mogelijk om tijdens het trainen te Netflixen, Youtuben en nog veel meer. Daarnaast bieden deze type displays opties om live lessen te volgen, voorgeprogrammeerde trainingen te volgen en de voortgang bij te houden.
Maximum gebruikersgewicht
Een hele belangrijke specificatie van hometrainers is het maximum gebruikersgewicht. Dit is ten eerste belangrijk omdat het aangeeft of het product geschikt is voor de gewenste gebruiker. Daarnaast geeft het maximum gebruikersgewicht een indicatie over de kwaliteit van het product. Het maximum gebruikersgewicht is niet de enige kwaliteitsaanduiding maar wel een belangrijke.
Vliegwiel en product gewicht
Ten onrechte wordt er vaak nog gedacht dat hoe zwaarder het vliegwiel is, hoe beter de hometrainer is. Dit is te kort door de bocht. Bij een hometrainer met een fysiek remsysteem zoals spinning bikes of sprinter bikes is het weldegelijk zo dat een groter vliegwiel zorgt voor een meer natuurlijk fietsgevoel. Bij alle andere type hometrainers is dit echter niet van toepassing. Dankzij een magnetisch remsysteem heeft het vliegwiel veel minder invloed op het fietsgevoel. Het weerstandssysteem, de crank en de trapas zijn bijvoorbeeld van groter belang.
Het totaalgewicht van de hometrainer geeft wel een goede indicatie over de kwaliteit van de hometrainer. Hierbij kan de aanname gedaan worden dat hoe zwaarder het product is, hoe degelijker de gebruikte materialen zijn. Op specificaties zijn er een boel producente die matige producten goed kunnen laten lijken. Het totale productgewicht is echter de meest betrouwbare kwaliteitsindicator.
Waar kan ik een hometrainer kopen?
Er is inmiddels besloten een hometrainer te kopen en er is al grofweg een idee van wat voor type hometrainer het moet worden. Nu is de vraag nog waar deze het beste aangeschaft kan worden. Er zijn verschillende typen verkopers met allen eigen voordelen en nadelen. Het type verkoper is grofweg te onderscheiden in de volgende categorieën:
- Bij het merk zelf
- (thuis)fitness specialist
- Sportspecialist
- Online generalist
Hometrainer kopen bij het merk zelf
Veel van de hometrainer merken hebben tegenwoordig zelf een webshop. Het grootse voordeel van kopen bij het merk zelf is dat de informatievoorziening van de bron zelf komt. Wederverkopers willen nog wel eens verzuimen de laatste informatie en updates te verwerken. Bij het merk zelf zal dit minder snel het geval zijn. Daarnaast zijn de winstmarges voor de merken zelf het grootst als er direct ingekocht wordt. Het kan dus lonen om extra korting te vragen. Een overzicht van veel voorkomende merken in de Benelux staat hier in het artikel.
Hometrainer kopen bij een (thuis)fitness specialist
Een fitness specialist is een winkel, winkelketen of online store met een specialisme op fitnessapparatuur en –accessoires. Hometrainers bij een specialist zijn vaak hometrainers dat in het midden-, hoog-, en topsegment vallen. Het voordeel van een hometrainer kopen bij een fitnessspecialist is dat specialistisch advies ingewonnen kan worden, zij veel kennis van de markt hebben en vaak een breed aanbod van verschillende merken. Omdat een hometrainer niet iets is wat iedere dag aangeschaft wordt, hebben veel fitnessspecialisten een showroom waar producten getest kunnen worden. Ook bieden veel fitnessspecialisten installatie en service aan huis aan. Onderstaande tabel geeft een overzicht van enkele vooraanstaande fitnessspecialisten door Nederland en België.
Naam | Plaats(en) | Showroom? |
Fitwinkel | Almere, Arnhem, Helmond, Hengelo, Oosterwolde, Zoetermeer | ja |
Fitshop | Amsterdam, Den haag, Bodegraven, Eindhoven, Roosendaal, Rotterdam, Antwerpen, Brussel, | ja |
Beter Sport | Panningen (Limburg) | Op Afspraak |
Fitness24 | Volkel | ja |
Fitness Delivery | Hilversum | ja |
Fitnessking | Dendermonde (BE) | Ja |
Hometrainer kopen bij een sportspecialist
Sportspecialisten bieden een breed aanbod aan sportartikelen. Zo zijn er ook sportspecialisten die fitnessapparatuur en hometrainers verkopen. Hometrainers bij sportspecialisten vallen vaak in het middensegment. Het grootste voordeel van het kopen bij een sport specialist is dat zij kunnen adviseren of een fitnessapparaat een goede oplossing is, of dat er wellicht iets anders ook goed werkt. Daarnaast kunt u ook voor sportkleding en sportschoenen terecht bij sportspecialisten. Vooraanstaande sportspecialisten die hometrainers verkopen zijn onder andere de Decathlon en Daka stores.
Hometrainer kopen bij online generalist
Uiteraard zijn er ook bij grote online winkels hometrainers te koop. Hometrainers bij online generalisten zijn meestal de hometrainers in het instap segment. Voor de laagste prijs is het dus het beste om naar dit soort webwinkels gaan. Het grootste voordeel van algemene online winkels is dat zij vaak een groot assortiment hebben en het dus heel makkelijk is om verschillende merken, types en prijzen te vergelijken. In Nederland zijn bol.com en amazon.nl de grootste verkopers. Bekijk hier de bestverkopende Hometrainers Amazon.
Wat zijn goede merken hometrainers?
Vroeger werden hometrainers nog geregeld in Europa geproduceerd. Tegenwoordig worden bijna alle hometrainers geproduceerd in een paar grote fabrieken in China. Internationaal zijn er heel veel grote merken die hometrainers leveren. In Nederland en Belgie zijn er iets minder opties. Dat wil niet zeggen dat dit hele goede alternatieven zijn. De belangrijkste merken in Nederland en België zijn vandaag de dag:
In het buitenland zijn de volgende merken erg zichtbaar. Deze zijn in de Benelux wel beschikbaar maar minder goed vertegenwoordigd:
- Kettler
- Proform
- Nautilus
- BH-Fitness
- Hammer Sport
Wat kost een hometrainer?
Hometrainers zijn er in veel verschillende soorten en maten. Ook zijn er heel veel verschillende functies en specificaties die elk een eigen prijs hebben. In de breedte is het mogelijk om al een (goede) basis hometrainer te hebben vanaf ongeveer €150. Voor de meest uitgebreide hometrainers van vandaag wordt ongeveer €2999 neergelegd. Een voorbeeld is de Bowflex Velocore Bike. Er bestaan ook nog goedkopere zogenoemde opvouwbare hometrainers (Foldable bikes) maar die zijn iets instabieler en werken zonder vliegwiel.
Traditionele hometrainers met een manuele magnetische weerstand kosten tussen de €150 – €450 afhankelijk van de stabiliteit van het frame en de accessoires zoals pedalen en zadel. Traditionele hometrainers met een programma gestuurde weerstand kosten tussen de €199 en €699. Ook hierbij zit er veel verschil tussen de kwaliteit van de hometrainer zelf alsmede het aantal programma’s en overige functies van het display.
Traditionele hometrainers met een interactieve koppeling kennen een prijsrange vanaf €249 voor hometrainers met slechts een bluetooth verbinding. Hometrainers met een scherm dat verbonden is met het internet zijn beschikbaar vanaf ongeveer €1499. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer hometrainers met een bluetooth verbinding die het mogelijk maakt om de eigen Ipad of smartphone te koppelen wat dus de dure monitors op hometrainers overbodig maakt.
Recumbent bikes of ligfietsen zijn beschikbaar vanaf €249 oplopend tot zo’n €1500. Spinning bikes en sprinter bikes zijn er ook in vele prijsklassen. Spin bikes met een simpel frame, een relatief licht vliegwiel en geen display zijn beschikbaar vanaf ongeveer €199
Air bikes / Dual action bikes zijn beschikbaar vanaf €699. Ook bij air bikes geldt dat er goedkopere opties beschikbaar zijn maar dat zijn meestal niet de beste producten in de markt. Fietstrainers en rollerbanken zijn beschikbaar vanaf zo’n €60.- Klik hier voor een overzicht.
Hometrainer huren? Of hometrainer kopen?
Hometrainers kunnen aangeschaft worden maar ook gehuurd worden. Er zijn meerdere redenen te bedenken om een hometrainer te huren. Meest voorkomend is dat iemand graag een hometrainer thuis wil in verband met bijvoorbeeld revalidatie of herstel. Ook kan het wenselijk zijn om een hometrainer te huren zodat er eerst getest kan worden of een hometrainer thuis wel bevalt. In dit laatste geval zijn er ook aanbieders die een koopoptie bieden na een bepaalde huurperiode. Vaak wordt dan (een deel van) de betaalde huur afgetrokken van de aanschafwaarde. Een klein nadeel van het huren van een hometrainer is dat deze vaak niet meer helemaal nieuw is. Dat kan ook een reden kunnen zijn om toch liever een hometrainer aan te schaffen.
Een hometrainer huren wordt aangeboden door thuiszorgwinkels zoals de Vegro of Medipoint, maar ook door hometrainer verhuurspecialisten zoals fitnessapparatuur.nl.
Ten slotte is er altijd nog de optie om een hometrainer tweedehands aan te schaffen en vervolgens te verkopen via een marktplaats. Er zijn een boel mensen die gewend zijn om op gebruikte machines te trainen in bijvoorbeeld een sportschool en en daarom niet zo erg vinden om tweedehands apparatuur te kopen en gebruiken.
Pingback: De 5 Beste Recumbent Bikes / Ligfietsen in 2023